Skip to content

Vår visjon: Idrettslgede for alle!

Superlekene er et gratis idrettsarrangement for mennesker med særskilt tilretteleggingsbehov i alle aldre og funksjonsnivåer. Det arrangeres over en helg hvert år, flere steder i landet. Målet med lekene er å gi deltakerne muligheten til å prøve ulike idretter, inspirere til regelmessig fysisk aktivitet, og fremme livskvalitet, trivsel og sunn konkurranse.

Mål
Vi vil gjøre Superlekene tilgjengelig for mange flere deltakere ved å etablere konseptet i flere byer. Superlekene skal ikke bare være årets høydepunkt, men danne et grunnlag for rekruttering av målgruppen vår til idrettslagene!

Bakgrunn
En kartlegging om nytteverdien av idrett for utviklingshemmede fra 1961 viste et stort og udekket behov.  Det ble da satt i gang et landsomfattende idrettsarbeid ved alle landets institusjoner. Det ble utdannet instruktører og arrangert egne idrettsarrangementer.

Fra 1973 fikk Norges Handicapidrettsforbund (NHIF) ansvar for frivillige idrettstiltak for utviklingshemmede, mens Statens Ungdoms- og Idrettskontor (STUI) arbeidet med idrettstiltak i institusjonene. Utover 70- og 80-tallet tok mange helsesports- og handikapidrettslag ansvar, og la et godt grunnlag for det frivillige idrettsarbeidet. I 1988 opprettet Norges Idrettsforbund (NIF) et utvalg for utviklingshemmede, med mål om å integrere idrett for utviklingshemmede i NIFs organisasjonsledd. Dette skulle gi flere muligheten til å drive med idrett etter egne forutsetninger og behov i lokalmiljøet (Aadland, 2000). Dette har ikke vært nok alene. De siste 10-15 årene ser vi fremdeles mangel på nok engasjement fra de ulike idrettslag og boliger til å inkludere denne brukergruppen i idrettsklubbene.

En folkehelseundersøkelse fra 2006 viste at helsen til utviklingshemmede var mye dårligere enn for andre grupper. Dette førte til at Superlekene ble etablert og første gang arrangert i 2009, med initiativ fra Kjell Øygard (NFU), Rune Manthey Løwehr (Stavanger kommune) og Kurt Michael Veland (Folkepulsen). Superlekene skal også bidra til bedre inkludering av denne gruppen i idrettskretser rundt om i kommunene og fylkene.

 

FNs bærekraftsmål
Superlekene tar på seg oppgaven å fremme FNs bærekraftsmål, spesielt mål 3 og 10. Disse målene er avgjørende for å sikre god helse og fremme like muligheter for alle. Superlekene ønsker å vise hvordan idrett kan være en kraftig motor for positiv endring. Ved å følge FNs bærekraftsmål ønsker vi å være med å skape et samfunn hvor alle har mulighet til å leve sunne, aktive og inkluderende liv.

 

FNs bærekraftsmål 3: God helse og livskvalitet

Superlekene jobber aktivt med å stimulere til livslang idrettsglede og sunn idrett, noe som bidrar til både fysisk og psykisk helse. Ved å tilby et bredt spekter av aktiviteter, tilrettelegger vi for at mennesker i alle aldre og alle funksjonsnivå kan delta i idrett som passer deres interesser og evner. Dette fremmer fysisk aktivitet, som er viktig for god helse. I tillegg legger Superlekene stor vekt på trivsel; gjennom idrett opplever deltakerne glede, samhold og tilhørighet som kan ha innvirkning på psykisk helse.

FNs bærekraftsmål 10: Mindre ulikhet

Superlekene arbeider for å rekruttere flere fra vår målgruppe til idrettslagene slik medlemmene gjenspeiler mangfoldet i lokalsamfunnet. Vi legger stor vekt på inkludering og likeverd, og sikrer at alle, uavhengig av bakgrunn, kjønn, alder eller funksjonsevne, får muligheten til å delta. Ved å praktisere nulltoleranse for enhver form for diskriminering og trakassering på alle nivåer, skaper Superlekene trygge og inkluderende miljøer hvor alle føler seg velkomne og respektert. Dette arbeidet bidrar til å bryte ned barrierer og fremme sosial inkludering, som er sentralt for å redusere ulikhet i samfunnet.